Ultimele cuvinte cautate: abstenționist săbăi abjudeca
DefinitiiSinonimeAntonimeExtensie cautare direct din browser
DEXro - DEX Online - Dictionar Explicativ Roman
Caută

Toate sursele
Definitii
Sinonime
Antonime
Traducere

Roman - Englez - Dictionar Roman Englez
Englez - Roman Dictionar Englez Roman - Dictionar Englez Roman


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Toate definitiile

LABURÍST, -Ă, laburiști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. (În sintagma) Partid laburist = denumire a unor partide politice de orientare social-democrată din unele țări (ex. Marea Britanie, Australia). ♦ Care aparține acestui partid, privitor la acest partid, care susține acest partid. 2. S. m. și f. Membru al partidului laburist. – Probabil din it. laborista.

LAC2, lacuri, s. n. 1. Preparat lichid obținut prin dizolvarea într-un solvent volatil a unor rășini, uleiuri sau a altor substanțe și care, întins pe suprafața unui obiect, formează în urma evaporării solventului o pojghiță solidă, dură, care ferește obiectul de influența aerului și a umezelii, dându-i totodată un aspect plăcut. 2. Piele (sau imitație de piele) cu fața netedă, lucioasă, acoperită cu un strat de lac2 (1). – Din germ. Lack.

LACERÁ, lacerez, vb. I. Tranz. (Livr.) A sfâșia, a rupe în bucăți. – Din fr. lacérer.

LACERÁRE, lacerări, s. f. (Livr.) Acțiunea de a lacera.V. lacera.

LACERÁT, -Ă, lacerați, -te, adj. (Livr.) Rupt în bucăți. – V. lacera.

LACERTILIÁN, lacertilieni, s. m. (La pl.) Subordin de reptile ovipare, cu corpul alungit și acoperit cu solzi cornoși; (și la sg.) reptilă din acest subordin. [Pr.: -li-an] – Din fr. lacertiliens.

LACHÉRDĂ, lacherde, s. f. Pălămidă (cu greutatea de peste două kilograme) care, după sărare și afumare, este conservată în ulei. – Din ngr. lakérda.

LACTÁRIU, lactarii, s. n. (Med.) Centru de colectare și distribuire a laptelui de mamă. – Din fr., lat. lactarium.

LÁCTIC adj. (În sintagma) Acid lactic = acid organic care se găsește în laptele acru, în varza acră, în murături etc. – Din fr. lactique.




LÁCTO- Element de compunere însemnând „cu lapte”, „pentru lapte”, „din lapte”, care servește la formarea unor adjective și substantive. – Din fr. lacto-.

LACTOBÁR, lactobaruri, s. n. Local unde se servesc produse lactate. – Lacto- + bar.

LACTOBIÓZĂ, lactobioze, s. f. (Chim.) Lactoză. [Pr.: -bi-o-] – Din fr. lactobiose.

LACTODENSIMÉTRU, lactodensimetre, s. n. (Tehn.) Lactometru pentru determinarea densității laptelui. – Din fr. lactodensimètre.

LACTODÚC, lactoducuri, s. n. Conductă specială pentru transportul laptelui. – Din fr. lactoduc.

LACTOFERMENTATÓR, lactofermentatoare, s. n. Aparat cu ajutorul căruia se stabilește calitatea laptelui. – Din fr. lacto-fermentateur.

LACTOFÍLTRU, lactofiltre, s. n. Dispozitiv cu ajutorul căruia se determină impuritățile din lapte. – Lacto- + filtru.

LACTOFLAVÍNĂ s. f. Numele științific al vitaminei B2 care se găsește în lapte. – Din fr. lactoflavine.

LACTOFRÚCT, lactofructe, s. n. Produs alimentar dietetic, fabricat pe bază de lapte amestecat cu sucuri de fructe, zahăr etc. – Lacto- + fruct.

LACTOGÉN, -Ă, lactogeni, -e, adj., s. n. (Biol.) (Hormon) care stimulează lactația. – Din fr. lactogène.

LACTOGENÉTIC, -Ă, lactogenetici, -ce, adj. (Biol.) Referitor la lactogeneză, de lactogeneză. – Din fr. lactogénétique.

LACTOGENÉZĂ, lactogeneze, s. f. (Biol.) Fenomen de producere naturală a laptelui. – Din fr. lactogenèse.

LACTOMÉTRU, lactometre, s. n. Aparat cu ajutorul căruia se determină calitatea laptelui. – Din fr. lactomètre.

LACTOSÉR, lactoseruri, s. n. Partea lichidă din lapte, rămasă după înlăturarea cheagului. – Din fr. lactosérum.

LACTO-VEGETARIÁN, -Ă, lacto-vegetarieni, -e, adj. (Despre regimuri alimentare) Care se compune numai din produse lactate, legume și fructe ♦ (Substantivat, n.) Restaurant în care se consumă exclusiv (sau în primul rând) produse lactate, legume și fructe. [Pr.: -ri-an] – Lacto- + vegetarian.

LACTÓZĂ s. f. Substanță organică incoloră, solidă, cu gust dulce, care se extrage din zer, folosită în industria de medicamente. – Din fr. lactose.

LACTOZURÍE, lactozurii, s. f. (Med.) Prezență a lactozei în urină; cantitate de lactoză prezentă în urină. – Din fr. lactosurie.

LACUNÁR, -Ă, lacunari, -e, adj. Care prezintă lacune, goluri. – Din fr. lacunaire.

LACÚNĂ, lacune, s. f. Spațiu gol în interiorul unui corp; gol, lipsă în continuitatea, în integritatea unui lucru. ♦ Întrerupere involuntară și penibilă într-un text, în înlănțuirea unor fapte, a unor idei. ♦ Fig. Ceea ce lipsește pentru ca un lucru să fie bun, desăvârșit. – Din fr. lacune, lat. lacuna.

LACÚSTRU, -Ă, lacustri, -e, adj. Privitor la lacuri1, care trăiește sau care crește în lacuri1. ◊ Locuință (sau așezare etc.) lacustră = locuință (sau așezare etc.) clădită pe stâlpi la suprafața apei unor lacuri1, specifică în epoca preistorică. – Din fr. lacustre, lat. lacustris.

LÁDIN1 s. m. (Înv.) Specie de rășină plăcut mirositoare, extrasă dintr-o plantă exotică. – Din ngr. ládanon.

 <<   <    7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17    >   >> 
pagina 12 din 63

 
Copyright (C) 2004-2020 DEX online. Copierea definitiilor este permisa sub licenta GPL , cu conditia pastrarii acestei note | Termeni si conditii